Titanium Lassen

Titaan behoort tot de groep van reactieve metalen. Reactief omdat deze metalen onmiddellijk reageren met gassen als zuurstof, stikstof en ook heel gemakkelijk carbiden vormen boven een temperatuur van circa 450ºC.

Een zeer goede gasbescherming is nodig, omdat titaan heel gemakkelijk reageert met zuurstof, stikstof en waterstof. Voorkomen moet worden dat het vloeibare titaan reageert met lucht, omdat zuurstof en stikstof een grote invloed hebben op de sterkte en taaiheid van het materiaal. Te veel zuur- en stikstofopname in een las maakt deze uiterst bros. De gasbescherming moet zelfs gehandhaafd blijven totdat de las en de directe omgeving van de las afgekoeld zijn tot ca. 250-300ºC. Gasbescherming is ook nodig aan de onderkant van de las en dit maakt het lassen van titaan vrij lastig.

Titaan en titaanlegeringen combineren een goede sterkte met een relatief laag gewicht (hoge sterkte-gewichts verhouding) en zijn om die reden aantrekkelijke constructiematerialen. De hoge prijs van titaan heeft echter een ruime toepassing ervan beperkt. Verbeteringen in het productieproces hebben weliswaar geleid tot een ruimere toepassing, maar de prijs van dit metaal blijft een remmende factor. Voor toepassingen in de sport heeft titaan de nodige concurrentie gekregen van de vezelversterkte kunststoffen en hoogsterkte aluminiumlegeringen. Technisch zuiver titaan of ongelegeerd titaan vindt zijn ruime toepassing in de (petro)chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. De grootste toepassing van titaanlegeringen is het gebruik voor hoogbelaste onderdelen in de lucht- en ruimtevaart. De legering Ti-6Al-4V wordt daarbij het meest toegepast.

Toepassingen:

GTD Welding heeft de mogelijkheden om het TIG lassen of bewerken van Titanium voor u te verzorgen. Het diverse beeldmateriaal geeft een impressie van de kwaliteit die wij tot nu toe hebben geleverd.